Rhipsalis baccifera

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rhipsalis baccifera
(J.S.Mill.) Stearn 1939
Korallkaktus[1]
Rhipsalis baccifera 02 ies.jpg
Undergrupp Rhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Korallkaktus är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i västra tropiska Afrika, västcentrala tropiska Afrika, östra tropiska Afrika, södra tropiska Afrika, södra Afrika, västra Indiska oceanen, indiska subkontinenten, sydöstra USA, nordöstra Mexiko, centrala Mexiko, Mexikanska golfen, sydvästra Mexiko, sydöstra Mexiko, Västindien, Centralamerika, norra Sydamerika, Brasilien, västra Sydamerika och södra Sydamerika.[2] Den har ett hängande busklikt växtsätt, är epifyt eller litofyt och blir 1 till 4 meter lång. Långa skott utvecklas ur gamla areoler både från basen och längre ut mot toppen.[3]

Korallkaktusen har en lång, cylindrisk stam som är tunn, ändrar inte form och är 4 till 6 millimeter i diameter. Areolerna sitter utspridda längs stammen och grenar. I areolen kan det förekomma en eller två styva borstrån som blir upp till 1 millimeter långa. Blomman utvecklas på sidan av stammen under vintern eller våren. Den är vitaktig och blir 5 till 10 millimeter i diameter. Frukten är klotrund och blir 5 till 8 millimeter i diameter. Den är halvgenomskinlig och vit eller vitrosa.[4]

Det vetenskapliga namnet baccifera betyder som har bär, och kommer från latinets bacca som betyder bär.[5]

Spridning

Allar arter i familjen kaktusväxter har sitt naturliga utbredningsområde i Amerika, den nya världen, utom R. baccifera, som även finns i delar av den gamla världen såsom Afrika och Asien. Det har genomförts studier på individer av R. baccifera som samlats in från de olika platser i världen där den förkommer. Analyser visar att det finns en viss skillnad i kromosomuppsättningarna beroende på vart de växer. Individer från Sydamerika är diploida (2n = 2x = 22), medan de som växer i Centralamerika, Västindien, Sri Lanka och på Afrikas fastland är tetraploida (2n = 4x = 44), och de på Madagaskar är oktoploida (2n = 8x = 88).[not 1]

Underarter

R. baccifera ssp. baccifera

Underart baccifera ä vanligtvis epifyt men ibland litofyt. Den har sitt naturliga utbredningsområde i Västindien, sydöstra Mexiko, Florida, Centralamerika, norra Sydamerika, Brasilien och västra Sydamerika. Det förekommer både diploida och tetraploida bestånd.

R. baccifera ssp. cleistogama M.Kessler, Ibisch & Barthlott 2000

Underart cleistogama har kleistogama blommor och små röda frukter. Den har sitt naturliga utbredningsområde i det bolivianska departementet La Paz.

R. baccifera ssp. erythrocarpa (K.Schum.) Barthlott 1987

Underart erythrocarpa har sitt naturilga utbredningsområde i östra tropiska Afrikas begsområden. Den är tetraploida.

R. baccifera ssp. hileiabaiana N.P.Taylor & Barthlott 1995

Underart hileiabaiana har mycket tätt sittande grenar och har sitt utbredningsområde i delstaten Bahia i nordöstra Brasilien.

R. baccifera ssp. horrida (Baker) Barthlott 1987

Underart horrida är både litofyt och epifyt med normal förgrening. Det finns både tetraploida och octoploida bestånd men underarten växer endast i Madagaskar.

R. baccifera ssp. mauritiana (DC.) Barthlott 1987

Underart mauritiana är en tetraploid underart som har ett stort utbredningsområde i den gamla världen. Den finns från tropiska Afrika och vidare österut till Sri Lanka.

R. baccifera ssp. shaferi (Britton & Rose) Barthlott & N.P.Taylor 1995

Underart shaferi har vanligvis kortare och styvare stamsegment än underart baccifera. Underarten har sitt naturliga utbredningsområde i norra Argentina, södra Bolivia och Paraguay.

Synonymer

Fotnoter

  1. ^ E.F.Anderson sid 34

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - korallkaktus
  2. ^ Germplasm Resources Information Network (GRIN)
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 253. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  4. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 612-613. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  5. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris.