Ploiditet
Ploiditet betyder antal uppsättningar av kromosomer som finns i en cell. En cell som har endast en uppsättning kromosomer kallas haploid. En cell med dubbel uppsättning kromosomer kallas diploid. Ett välkänt exempel på haploida och diploida celler finns hos människan. Normala celler är diploida men könsceller är delade celler med halverat antal kromosomer och alltså haploida. Vid befruktning smälter två haploida celler, en från varje förälder, samman och bildar en diploid, alltså med två kromosomuppsättningar.
Fler än två kromosomuppsättningar kallas polyploiditet, och mer specificerat talar man om triploid (3 kromosomuppsättningar), tetraploid (4), pentaploid (5) och så vidare. Polyploiditet är vanligt hos växter. Det kan uppstå på flera sätt, till exempel när en cell mognar till en könscell och inte delas utan behåller den ploiditet som föräldern har. Avkomman blir då polyploid.
Observera att ploiditeten inte säger något om antal kromosomer, utan anger hur många uppsättningar kromosomer en cell har.
Referenser
- Widén Marie, Widén Björn: Botanik: systematik, evolution, mångfald, Studentlitteratur, Lund 2008 (swe). ISBN 978-91-44-04304-3 (inb.). Libris.