Nopalea

Från Plantae
Hoppa till: navigering, sök
Nopalea
Lem. 1862
Kochenillkaktussläktet[1]
N. cochenillifera
N. cochenillifera
Tribus Opuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Kochenillkaktussläktet ingår i familjen kaktusväxter och har sitt naturliga utbredning i Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexiko och Nicaragua. Släktet innehåller 4 arter.[2]

Arter i släktet blir likt små träd med tiden och har en tydlig och cylindrisk basstam. Grenarna är uppdelade i mer eller mindre platta segment som är ovala eller smala och kan ha taggar. På ny tillväxt finns små sylformade blad och de glochider som finns är färre än på de flesta Opuntia. Blomman är rosalila eller röd, med kronblad som inte viker ut åt sidan. Både ståndare och pistill sticker ut utanför kronbladen. Blomman är öppen under dagen och pollineras av kolibrin. Frukten är oval, är insjunken på toppen och kan ha taggar. Det finns ganska få frön i varje frukt. Fröna är runda till njurformade, platta och blir 3,5 till 5 millimeter i diameter. De är beigea till bruna och liknar fröna hos Opuntia.

Arter

N. auberi
N. cochenillifera - kochenillkaktus
N. dejecta
N. inaperta

Släktet beskrevs av Charles Lemaire 1862 med Cactus cochenillifer = N. cochenillifera som lektotyp.
Det vetenskapliga namnet Nopalea kommer från ordet nopalaztekiska. Det är namnet på den grönsaksrätt som tillreds av unga segment från en mängd olika arter av Opuntia och Nopalea.[3]

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - kochenillkaktussläktet
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 195. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. , finns med fast under släktnamnet Opuntia.