Grusonia

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grusonia
Rchb.f. ex Britton & Rose 1919
Grusonia bradtiana The Cactaceae.jpg
Tribus Cylindropuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Grusonia är ett monotypiskt släkte i familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i Mexiko. Den kännetecknas av att ha ett lågt, buskligt växtsätt. Grenarna är cylindriska, uppdelade i segment och åsar som är uppdelade i vårtor. Areolerna saknar glochider, utom själva frukten. Blomma, frukt och frön är lika som hos Cylindropuntia.[1]

Släktet Grusonia beskrevs av Heinrich Reichenbach, men publicerades först av Nathaniel Britton och Joseph Rose 1919, med Cereus bradtianus = G. bradtiana som typart. Det vetenskapliga namnet Grusonia har släktet fått för att hedra Herman Gruson (1821 - 1895), en tysk industriman som samlade kaktusar och skickade sin trädgårdsmästare till Mexiko 1889 för att samla in växter.[2]

Art

G. bradtiana

Systematik

Genom åren har det bedrivits många olika studier av släktet Opuntia och det man kommit fram till är att ett enda stort släkte kan man inte ha, utan en indelning i flera olika släkten bör göras och har så även gjorts. När det gäller släktet Grusonia så har gränserna för dessa indelningar varit ganska osäker. Wolfgang Stuppy föreslog att släktena Corynopuntia, Grusonia, Marenopuntia och Micropuntia skulle slås ihop med släktet Cylindropuntia. Steven Dickie och Robert Wallace tyckte å andra sidan att Cylindropuntia skiljde sig så mycket att det släktet skulle få vara för sig självt och övriga slås ihop med Grusonia och International Cactaceae Systematics Group höll med. The New Cactus Lexicon har valt att följa Griffith och bryta ut släktet Grusonia som ett eget monotypiskt släkte tills vidare och slå ihop Marenopuntia och Micropuntia med Corynopuntia för att bilda ett eget släkte.

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 126. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 342. ISBN 0-88192-498-9. Libris.