Opuntia streptacantha

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Opuntia streptacantha
Lem. 1839
Opuntia streptacantha.jpg
Släkte Opuntia
Tribus Opuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Opuntia streptacantha är en art i opuntiasläktet och familjen kaktusväxter som har sin naturliga utbredning i de mexikanska delstaterna Hidalgo, Guanajuato, Mexico, Oaxaca, Puebla, Querétaro Arteaga, San Luis Potosí, Tlaxcala och Zacatecas. Den har ett busk- till trädlikt växtsätt, blir upp till 5 meter hög och har en basstam som blir upp till 8 centimeter hög samt 30 till 40 centimeter i diameter.

O. streptacantha har grenar som är uppdelade i ovala till runda segment, med mörkgrön hud och blir 18 till 30 centimeter långa samt 14 till 18 centimeter breda. Längs segmenten sitter areoler med jämna mellanrum. På ny tillväxt sitter det upp till 2 hår i areolen, hår som blir 1 till 2 millimeter långa men faller snabbt av. I areolerna sitter det även gulröda glochider. Där finns även 3 till 7 taggar som är gråvita men blir mörka med åldern och är 0,5 till 2 centimeter långa. De är sylformade, pekar rakt ut men de nedre sitter utplattade mot segmentet. Blomman är gul till orange och blir 7 till 9 centimeter i diameter. Frukten är rund till oval och blir 4 till 4,2 centimeter lång samt 3,5 till 5 centimeter i diameter. Den är gul till röd, har korta glochider men är ätbar.[1][2]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 211. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 520. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Spanska: Nopal cardón