Opuntia fuliginosa

Från Plantae
Hoppa till: navigering, sök
Opuntia fuliginosa
Griffiths 1908
Opuntia fuliginosa 1c.JPG
Släkte Opuntia
Tribus Opuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Opuntia fuliginosa är en art i opuntiasläktet och familjen kaktusväxter som har sin naturliga utbredning i de mexikanska delstaterna Colima, Jalisco och Michoacán de Ocampo. Den har ett trädlikt växtsätt, med en tydligt och träig basstam och blir totalt upp till 4 meter hög.

O. fuliginosa har grenar som är uppdelade i runda till avlånga segment som har blankt gulgrön hud och blir upp till 30 centimeter långa. Längs segmenten finns elliptiska areoler som är grå och sitter 3 till 4 centimeter ifrån varandra. På ny tillväxt finns det sylformade löv, i areolerna, som är 8 till 12 millimeter långa. I areolen finns gulaktiga till mörka glochider som blir upp till 10 millimeter långa. Ur areolen utvecklas även upp till 6 taggar som är benfärgade, brunaktiga eller grå och blir upp till 4 centimeter långa. De nedre är är krökta, medan de i mitten är ofta platta och vridna. Blomman är gul men blir röd med åldern och är 5 till 6 centimeter lång samt 4 centimeter i diameter. Frukten är päronformad till avlång och blir 3 till 4 centimeter lång. Den är röd och har många glochider. Fröna är 5 millimeter stora.[1][2]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 203. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 499. ISBN 0-88192-498-9. Libris.