Selenicereus inermis

Från Plantae
Selenicereus inermis
(Otto) Britton & Rose 1920
Selenicereus wercklei8BHAM.jpg
Släkte Selenicereus
Tribus Hylocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Selenicereus inermis är en art i nattkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 1800 meters höjd i det bolivianska departementet La Paz, de colombianska departementen Caldas, Magdalena och Norte de Santander, i de costaricanska provinserna Alajuela, Cartago och Guanacaste, i de mexikanska delstaterna Chiapas och Oaxaca, i den panamanska provinsen Darién, samt i de venezuelanska delstaterna Aragua, Bolívar, Carabobo, Distrito Capital, Falcón, Miranda, Monagas, Sucre och Táchira. Den är en litofyt och har ett krypande till klättrande växtsätt.

S. inermis har en blankt ljusgrön stam som blir 1 till 2,5 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 3 till 5 skarpa åsar som är raka eller lätt vågiga. Längs åsarna sitter areoler på förhöjningar eller knölar upp till 6 centimeter ifrån varandra. Det finna inga taggar i areolen. Blomman är vit och blir 15 centimeter lång samt 10 centimeter i diameter. Yttre kronbladen är gulgröna med en anstrykning av lila vid basen. Inre kronbladen är vita med en anstrykning av rosa vid basen. Hypanthium och blompip saknar vanligtvis både taggar och hår. Frukten är grön till gul.[1][2]

Synonymer

Cereus inermis Otto 1837
Epiphyllum steyermarkii Croizat 1974
Selenicereus wercklei (F.A.C.Weber) Britton & Rose 1920
Cereus wercklei F.A.C.Weber 1902

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 262. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 631. ISBN 0-88192-498-9. Libris.