Hylocereeae

Från Plantae
Hylocereeae
Buxb. 1958
Illustration från The Cactaceae.[1]
Illustration från The Cactaceae.[1]
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Hylocereeae är en tribus i underfamiljen Cactoideae och familjen kaktusväxter som har sitt huvudsakliga utbredningsområde i de tropiska skogarna i Centralamerika.

Arter i tribus Hylocereeae är epifyter eller klättrar på annan vegetation och har adventivrötter. Stammen är relativt platt eller har ett antal åsar och den fertila delen skiljer sig inte från den övriga stammen. Det finns inga glochider i areolen och inte heller några synbara blad. Blomman utvecklas på sidan av stammen och är stor till medelstor. Den är vanligtvis öppen under natten, men det finns de som är öppna under dagen. Hypanthium kan ha taggar, borst, hår eller kan vara helt naken. Frukten är köttig och förblir intakt då den mognat. Fröna är stora till medelstora. Fröärr och gropunkt är sammansmält. En hinna av gel täcker hela fröet.[2]

I denna tribus ingår 82 arter fördelade på 6 släkten.[3]

Släkten

Disocactus - solkaktussläktet[4]
Epiphyllum - bladkaktussläktet[4]
Hylocereus - pitahayasläktet[4]
Selenicereus - nattkaktussläktet[4]
Pseudorhipsalis - vinterkaktussläktet[4]
Weberocereus

Referenser

  1. ^ Britton, Nathaniel Lord; Rose Joseph Nelson: The Cactaceae: descriptions and illustrations of plants of the Cactus family. Vol. 2, Washington 1920, Carnegie Institution of Washington publication, 0099-4936 ; 248:2 (eng). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  4. ^ a b c d e SKUD, Svensk kulturväxtdatabas