Rhipsalis pilocarpa

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rhipsalis pilocarpa
Loefgr. 1903
Ullbärskaktus[1]
Rhipsalis2.jpg
Undergrupp Erythrorhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: sårbar
Status iucn3.1 VU.svg

Ullbärskaktus är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 500 till 900 meter i de brasilianska delstaterna Espírito Santo, Minas Gerais, Paraná, Rio de Janeiro och São Paulo. Den är en epifyt, upprättväxande till en början men blir likt en hänngande buske med tiden med en begränsad tillväxt innan ett nytt segment bildas. Areolerna är inte sammanväxta.

Ullbärskaktusen har en stam som är uppdelad i tunna segment som är cylindriska, runda i tvärsnitt och suckulenta. Segmenten utvecklar ringar av nya segment i änden och blir upp till 4 centimeter långa samt 6 millimeter i diameter. Huden är mörkgrön. Längs segmenten sitter gröna areoler som ibland har en anstrykning av lila. Areolen har ull och 3 till 10 borstliknande taggar som är vita eller grå. Blomman utvecklas i änden av ett segment, antinge ensam eller i par. Den är vit och blir 2,5 till 4 centimeter i diameter. Hypanthium har borstliknande taggar. Frukten är rund, vinröd och har borstliknande taggar.[2][3]

R. pilocarpa anses vara sårbar och finns upptagen på rödlistan.[4]

Synonym

Erythrorhipsalis pilocarpa (Loefgr.) A.Berger 1920

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - ullbärskaktus - https://skud.slu.se/nav/taxa
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  4. ^ Taylor, N.P. & Zappi, D. 2013. Rhipsalis pilocarpa. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 09 May 2015.