Rhipsalideae

Från Plantae
Rhipsalideae
DC. 1828
Rhipsalis pentaptera
Rhipsalis pentaptera
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Rhipsalideae är en tribus i underfamiljen Cactoideae och familjen kaktusväxter som sitt naturliga utbredningsområde till största del i östra Sydamerika, men med några arter i Central- och Nordamerika. En art,Rhipsalis baccifera, finns även i tropiska Afrika och i Sri Lanka.[1]

Arter i tribus Rhipsalideae är epifyter eller litofyter som vanligtvis är hängande, ibland busklika eller krypande, men aldrig klättrande. Stammen är rund, kantig eller platt i tvärsnitt, indelad i segment och har insjunkna areoler. Blomman är lite, utvecklas på sidan av stammen och är öppen under dagen och förblir öppen under natten. Den är rörformad, symmetrisk eller bilateralt symmetrisk. Hypanthium är naket och har sällan areoler. Frukten är bärlik, köttig och och förblir intakt då den mognat. Fröna är små till medelstora och är helt släta. Fröärr och gropunkt är sammansmält och en hinna av gel täcker ytan.

Rhipsalideae innehåller 67 arter fördelat på 4 släkten.[2]

Släkten

Hatiora - hatiorasläktet[3]
Lepismium - lepismiumsläktet[3]
Rhipsalis - mistelkaktussläktet[3]
Schlumbergera - julkaktussläktet[3]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ a b c d SKUD, Svensk kulturväxtdatabas