Rhipsalis mesembryanthemoides

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rhipsalis mesembryanthemoides
Haw. 1821
Middagsblomskaktus[1]
Rhipsalis mesembryanthemoides.jpg
Undergrupp Rhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: akut hotad
Status iucn3.1 CR.svg

Middagsblomskaktus är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i den brasilianska delstaten Rio de Janeiro. Den är en epifyt, upprättväxande till en början men senare hängande och grenar sig mycket på mitten av segmenten.

Middagsblomskaktus har en stam som är uppdelad i segment som har två former. Primärsegmenten är cylindriska, blir träiga med tiden och är 10 till 20 centimeter långa. Sekundärsegmenten är knubbiga, många och cylindriska. De har grön hur, är runda i tvärsnitt och blir 7 till 15 millimeter långa samt 2 till 4 millimeter i diameter. Längs segmenten sitter areoler med jämna mellanrum. Areolerna har ett fåtal borststrån. Blomman utvecklas på sidan av de korta sekundärsegmenten. Den är vit och blir 8 millimeter lång samt 15 millimeter i diameter. Frukten är vit och rund. Blomrester sitter kvar på frukten.[2][3]

R. mesembryanthemoides anses vara akut hotad och finns upptagen på rödlistan.[4]

Synonym

Hariota mesembryanthemoides (Haw.) Lem. 1839

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - middagsblomskaktus - https://skud.slu.se/nav/taxa
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  4. ^ Taylor, N.P. & Zappi, D. 2013. Rhipsalis mesembryanthemoides. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 29 April 2015.