Rhipsalis lindbergiana

Från Plantae
Rhipsalis lindbergiana
K.Schum. 1890
Undergrupp Rhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Rhipsalis lindbergiana är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 1000 meter i de brasilianska delstaterna Bahia, Espírito Santo,Minas Gerais, Pernambuco och Sergipe. Den är en hängande epifyt med med grenar på sidan av olika delar av stammen och blir upp till 2 meter lång.

R. lindbergiana har en stam som är uppdelad i släta segment som saknar tydliga areoler och förändrar formen med tiden. Primärsegmenten är cylindriska och blir upp till 1 meter långa samt 3 till 5 millimeter i diameter. Sekundärsegmenten är även de cylindriska, men kortare och 2 till 4 millimeter i diameter. Längs segmenten sitter areoler relativt tätt och har 1 till 2 mörka borststrån som faller bort tidigt. Blomman utvecklas på sidan av stammen och sitter som i en ring runt stammen. Den är rosa till vit och 3 till 5 millimeter lång samt upp till 10 millimeter i diameter. Frukten är ljusröd och rund.[1][2]

Synonymer

Hariota lindbergiana (K.Schum.) Kuntze 1898
Rhipsalis densiareolata Loefgr. 1918

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.