Rhipsalis hoelleri

Från Plantae
Rhipsalis hoelleri
Barthlott & N.P.Taylor 1995
Rhipsalis hoelleri (Cactaceae), flowering clonotype, © W. Barthlott, Univ. Bonn, www.lotus.salvinia.de.jpg
Undergrupp Calamorhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Rhipsalis hoelleri är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i den brasilianska delstaten Espírito Santo. Den är en epifyt med ett buskliknande växtsätt och löst hängande stammar. Förgrening sker över hela längden på stammen eller mest på mitten, avstannar inte i segment och den blir upp till 1,5 meter lång.

R. hoelleri har en stam som är rund i tvärsnitt och blir 3 till 4 millimeter i diameter. Blomman utvecklas på sidan av stammen och pressar sig genom huden. Den är intensivt karmosinröd och blir 10 millimeter i diameter. Frukten är nästan helt rund och blir röd då den mognat.[1][2]

Det vetenskapliga namnet hoelleri har arten fått för att hedra Werner Höller, en tysk trädgårdsmästare och expert på Rhipsalideae vid Bonns botaniska universitetsträdgård.[3]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Eggli, Urs; Newton, Leonard E.: Etymological Dictionary of Succulent Plant Names, Springer, 2004 (eng). ISBN 3540004890.