Rhipsalis elliptica

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rhipsalis elliptica
G.Lindb. ex K.Schum. 1890
Rhipsalis elliptica BlKakteenT104.jpg
Undergrupp Phyllarthrorhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Rhipsalis elliptica är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 2000 meter i de brasilianska delstaterna Minas Gerais, Paraná,Rio de Janeiro, Santa Catarina och São Paulo. Den är en epifyt med ett buskliknande växtsätt och formar tuvor på mellan tre och fyra stammar tillsammans. Stammarna är hängande, nya grenar bildas var som helst och den blir 1 till 2 meter lång.

R. elliptica har en stam som är uppdelad i breda och avlånga till elliptiska segment som är platta. Basen är tunn och kanten är naggad. Huden är mörkgrön och hela segmentet blir 6 till 15 centimeter långt samt 2,5 till 6 centimeter brett. I fårorna längs kanten sitter areoler som har lite ull och ibland även något borststrå. Blomman utvecklas ur areolen och kan sitta i ett knippe av fem. Den är vit och blir 8 till 9 millimeter lång samt 12 till 20 millimeter i diameter. Frukten är rund till avlång och rosa till röd.[1][2]

Synonym

Rhipsalis chlomptera F.A.C.Weber 1898

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.