Lepismium houlletianum

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lepismium houlletianum
(Lem.) Barthlott 1987
Snödroppskaktus[1]
Lepismium houlletianum 3 ies.jpg
Undergrupp Houlletia
Släkte Lepismium
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Snödroppskaktus är en art i lepismiumsläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 300 till 1900 i den argentinska provinsen Misiones, samt i de brasilianska delstaterna Goiás, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Paraná, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul, Santa Catarina och São Paulo. Den är en epifyt med många grenar och har buskliknande, hängade växtsätt samt blir upp till 2 meter lång.

Snödroppskaktusen har en stam som är uppdelad i ljusgröna segment. Segmenten är runda vid basen, tunna, platta, lövlika och blir 10 till 20 centimeter långa samt 1 till 5 centimeter breda. Kanterna är djupt sågade och har ibland rödaktiga kanter. I botten av sågningen sitter en areoler som är nakna. Ur areolerna utvecklas blomman oftast i knippen. Den är trattformad till klockformad och öppnar sig inte helt. Blomman är krämfärgad, hänger likt snödroppen och blir upp till 2 centimeter långa. Frukten är rund, röd till svart och blir 5 till 6 centimeter i diameter.[2][3]

Synonymer

Rhipsalis houlletiana Lem. 1858
Hariota houlletiana (Lem.) Kuntze 1891
Acanthorhipsalis houlletiana (Lem.) Volgin 1982
Rhipsalis regnellii G.Lindberg 1890
Rhipsalis houlletii J.D.Hooker 1894

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - snödroppskaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.