Hatiora epiphylloides

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hatiora epiphylloides
(Porto & Werderm.) Buxb. 1957
Släkte Hatiora
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: starkt hotad
Status iucn3.1 EN.svg

Hatiora epiphylloides är en art i hatiorasläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 800 till 2000 meter i de brasilianska delstaterna Minas Gerais, Rio de Janeiro och São Paulo. Den är en epifyt och har ett buskliknande växtsätt med grenar som ofta hänger ner.

H. epiphylloides har en stam som är uppdelad i segment och har ljusgrön hud. Segmenten är trekantiga, platta i tvärsnitt och blir 2 till 3 centimeter långa samt upp till 1,5 centimeter breda. På varje segment finns ett antal tagglösa och mycket små areoler. Blomman är svavelgul och blir 1 till 2 centimeter lång.[1][2]

H. epiphylloides anses vara starkt hotad och finns upptagen på rödlistan.[3]

Underarter

H. epiphylloides ssp. epiphylloides

Underart epiphylloides har vanligtvis ljusgrön hud och trekantiga segment. Den har sitt naturliga utbredningsområde i nordvästra Rio de Janeiro.

H. epiphylloides ssp. bradei (Porto & A.Cast.) Barthlott & N.P.Taylor 1995

Underart bradei har vanligtvis smalare, mer utdragna segment och färre areoler på sidan av segmenten. Den har sitt naturliga utbredningsområde i östra Minas Gerais, sydvästra Rio de Janeiro och östra São Paulo.

Synonymer

Rhipsalis epiphylloides Porto & Werderm. 1935
Pseudozygocactus epiphylloides (Porto & Werderm.) Backeb. 1942
Hariota epiphylloides var. bradei Porto & A.Cast. 1941

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Taylor, N.P. & Zappi, D. 2013. Hatiora epiphylloides. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.2. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 10 August 2015.