Echinopsis tacaquirensis

Från Plantae
Echinopsis tacaquirensis
(Vaupel) H.Friedrich & G.D.Rowley 1974
Trichocereus tacaquirensis 01.jpg
Undergrupp Trichocereus
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Echinopsis tacaquirensis är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de bolivianska departementen Chuquisaca, Cochabamba, Potosí och Tarija. Den har ett busklikt växtsätt, grenar sig från basen med tätt sittande grenar som pekar uppåt och blir totalt upp till 2,5 meter hög. Stammen är cylindrisk, kraftig, har mörkgrön hud och blir upp till 15 centimeter i diameter.

E. tacaquirensis är uppdelad i så många som 9 åsar som blir upp till 2 centimeter höga. Antalet åsar varierar mycket. Längs åsarna sitter stora, vita areoler 1,5 centimeter ifrån varandra. I areolen utvecklas ett antal taggar, som inte går att särskilja mellan central- och radiärtaggar, som är vita, rosa eller svarta och blir 1 till 6 centimeter långa. De spretar i alla riktningar och är borst- till nålliknande och flätar sig samman med varandra ibland. Blomman är vit till ljusrosa och blir upp till 23 centimeter lång. På blompipen sitter en mängd brunt hår. Frukten är mörkgrön och blir upp till 4 centimeter i diameter.[1][2]

Synonymer

Cereus tacaquirensis Vaupel 1916
Trichocereus tacaquirensis (Vaupel) Cardénas ex Backeb. 1959
Trichocereus taquimbalensis Cardénas 1953
Echinopsis taquimbalensis (Cardénas) H.Friedrich & G.D.Rowley 1974
Echinopsis tacaquirensis ssp. taquimbalensis (Cardénas) G.Navarro 1996

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 102. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 282. ISBN 0-88192-498-9. Libris.