Diospyros virginiana

Från Plantae
Diospyros virginiana
L. 1753
Amerikansk persimon
Addisonia - colored illustrations and popular descriptions of plants (1916-(1964)) (16772760115).jpg
Släkte Diospyros
Familj Ebenaceae
Ordning Ericales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Amerikansk persimon är ett lövfällande träd i ebenholtssläktet i familjen ebenholtsväxter.

Stammen är mörkbrun, grenarna är grå och nya grenskott är rödbruna. Bladen är elliptiska, spetsiga, tunna, läderartade och 2 till 15 centimeter långa. Kanterna är helbräddade. De är ibland småludna, framför allt på undersidan, men vanligen är de glansiga.

Trädet har skilda han- och honblommor. Blommorna sitter ensamma eller några få tillsammans. Blomskaften är korta. Blomfodret är fyrflikigt och honblommornas foder är mycket större än hanblommornas. Blomkronan är vit, rosaaktig eller ibland grönaktigt gul. Den är urnformad och fyrflikig. Honblommornas krona är större än hanblommornas.

Frukten är ett mer eller mindre runt bär. Blomfodret sitter kvar vid bärskaftet. Fruktskalet är tunt och färgen är ljusgul till orange eller brunröd. Fruktköttet är hårt när bäret är omoget men mjuknar och blir gulaktigt vid mognaden. Smaken är mycket söt. Fröna är platta, elliptiska och bruna.

Utbredningsområdet är i centrala och östra USA. Amerikansk persimon odlas som prydnadsträd, som fruktträd och för sitt virke.

Referenser