Pilosocereus fulvilanatus

Från Plantae
Version från den 2 juli 2024 kl. 13.36 av Helena (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pilosocereus fulvilanatus
(Buining & Brederoo) F.Ritter 1979
Vuxen planta i habitat.
Vuxen planta i habitat.
Släkte Pilosocereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: nära hotad
Status iucn3.1 NT.svg

Pilosocereus fulvilanatus är en art i vaddkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 720 till 1000 meter längs sydöstra campo rupestre i Minas Gerais i sydöstra Brasilien. Arten är bedömd som nära hotad och är upptagen på den internationella rödlistan.

Pilosocereus fulvilanatus har ett busk- till trädlikt växtsätt, grenar sig en bit ovanför basen och blir 2 till 4 meter hög. Stammen är grågrön med vax på huden nära toppen och blir 8 till 12 centimeter i diameter. Den är uppdelad i 4 till 7 åsar, men saknar tvärgående fåror. Längs åsarna sitter areoler så tätt att det nästan ser ut att sitta ihop som en. Ur areolen utvecklas taggar som är gulbruna till svarta och är svullna vid basen. Taggarna består av 1 till 7 centraltaggar som blir 1 till 3 centimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 8 till 10 radiärtaggar som blir 0,8 till 1,5 centimeter långa och är tillbakaböjda mot stammen.

Den fertila delen av stammen skiljer sig mycket mot övriga delar och sitter nedanför toppen på en eller flera åsar. Blombärande areoler är fyllda av mängder med guldbrunt hår som blir 2 till 4 centimeter långt. Blomman är trattformad och blir 3,6 till 6 centimeter lång samt 3 till 4 centimeter i diameter. Frukten är platt klotformad och blir 3,5 till 6,5 centimeter i diameter. Den spricker upp på sidan då den mognat och har ett magentafärgat fruktkött.

Synonymer

Pseudopilocereus fulvilanatus Buining & Brederoo 1973

Referenser