Kew Gardens

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kew Gardens, Royal Botanic Gardens Kew eller bara Kew är en botanisk trädgård belägen i London i England. Trädgården omfattar 132 hektar och innehåller många olika avdelningar och flera stora växthus. Det är en underbar park att vistas i och säkert ett andningshål för många londonbor, men framför allt är Kew en vetenskaplig institution. De säger själva:

With its collections of living and preserved plants, of plant products and botanical information, it forms an encyclopaedia of knowledge about the plant kingdom.


Organisationen Kew arbetar inom många olika delar av vetenskaplig botanik. Exempelvis finns ett mycket stort herbarium och en fröbank och man arbetar med bevarande av växter och växtmiljöer över hela världen.

Växthusen

Palmhuset

Palmhuset

I Palmhuset råder tropiskt klimat. Här finns förstås palmer men också många andra växter från varmare områden. Huset är uppdelat i tre avdelningar med växter från Afrika i den södra flygeln, från Asien, Australien och Oceanien i den norra samt från Amerika i den mittersta delen. Dessutom finns i källaren vattenväxter i akvarium.

Palmhuset byggdes mellan 1844 och 1848. Framför och bakom växthuset fanns från början snirkliga rabatter och dessa finns kvar men förändras med tiden. På framsidan bortanför rabatterna finns även en större damm med en fontän.

Näckroshuset

Näckroshuset

Vid sidan av Palmhuset finns Näckroshuset med tropiskt klimat och en stor rund bassäng för näckrosor, framför allt släktena Victoria och Nymphaea. Det finns även en hel del andra växter i bäddar runt kanterna.

Näckroshuset byggdes 1852 men det tropiska klimatet fungerade inte så bra så växthuset användes till annat från 1866. Inte förrän 1991 restaurerades det och med modern teknik är det nu varmt och fuktigt året om.

Det tempererade huset och Evolutionshuset

Tempererade huset

Huset med tempererat klimat är världens största, nu existerande viktorianska glasbyggnad. Det omfattar 4 800 kvadratmeter och är mycket långt i och med att det består av fem sammanbyggda hus. Dessutom finns här världens högsta inomhusväxt och det är en palm i den centrala delen. Liksom i Palmhuset innehåller de olika delarna av byggnaden växter från olika delar av världen.

Det tempererade huset började byggas 1860. De åttakantiga delarna var färdiga 1861 och den centrala delen 1862. Byggkostnaderna blev högre än förväntat så flygeldelarna blev inte färdiga förrän 1897 och 1898.

Vid sidan av det tempererade huset finns en mindre byggnad som kallas Evolutionshuset. Det visar växternas utveckling från de första livsformerna för 3,5 miljarder år sedan och till idag.

Princess of Wales Conservatory

Princess of Wales Conservatory

Princess of Wales Conservatory är ett nyare växthus som omfattar tio olika klimat inom kategorierna torrt tropiskt klimat och fuktigt tropiskt klimat. I den torra delen finns bland annat kaktusar, isörtsväxter, Gasteria, Haworthia, Aloe och Agave. I den fuktiga delen finns ett par vattenbassänger med näckrosor och lotusväxter men dessutom en ofantlig mängd andra växter, till exempel ananasväxter.

Huset är uppkallat efter prinsessan Augusta, Princess of Wales, som grundade Kew Gardens. Det invigdes 1987 av Diana, Princess of Wales. Detta enda hus ersatte då 26 gamla växthus.

Davies Alpine House

Davies Alpine House

Strax bredvid Princess of Wales Conservatory finns ett omfattande stenpartiområde och i detta ligger Kews nyaste växthus, Davies Alpine House. Det öppnades 2006 och till skillnad från övriga växthus som har uppvärmningssystem har alpinhuset ett avkylningssystem för att växter från bergsområden ska trivas där.

Kews träd

Det finns fler än 14 000 träd i Kew Gardens. Några av dem i växthusen men de allra flesta utspridda i hela trädgården. Det finns några få träd kvar sedan trädgården anlades runt 1762. Det är alltså träd som är omkring 250 år gamla. Dessa gamla träd är Ginkgo biloba, Styphnolobium japonicum, Platanus orientalis, Robinia pseudoacacia och Zelkova carpinifolia.

På ett ställe har man byggt en 18 meter hög, cirkelformad gångbana som kallas Xstrata Treetop Walkway. Här kan man ta en promenad i höjd med trädkronorna.

Några övriga byggnader och delar av Kew

 • Kew Palace och Queen's Garden
 • Pagoden
 • Queen Charlotte's Cottage
 • Grästrädgården
 • Systematiska trädgården
 • Vattenträdgården
 • Bonsaihuset
 • Secluded Garden
 • Japanska trädgården
 • Medelhavsträdgården
 • Australiska trädgården

Världsarv

Sedan 2003 är Kew Gardens upptaget som ett världsarv hos Unesco.

Referenser