Solanum rostratum

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Solanum rostratum
Dunal 1813
Taggborre
Buffalo berry Solanum rostratum flower close.jpg
Släkte Solanum
Familj Solanaceae
Ordning Solanales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Taggborre är en ettårig ört i potatissläktet i familjen potatisväxter.

Stjälken blir upp till 60 centimeter hög. Den är förgrenad och täckt av tunna hår och av nålliknande taggar. Bladen är håriga på både ovan- och undersidan och taggiga längs nerverna. De är ovala till avlånga, djupt flikiga och upp till 10 centimeter långa.

Blomfodret är tätt besatt av taggar. Blommorna är gula och 2 till 3 centimeter i diameter. Frukten är ett bär som helt omges av det förstorade, taggiga blomfodret som då är 1,5 till 5 centimeter i diameter.

Det ursprungliga utbredningsområdet är i USA och Mexiko i Nordamerika. Taggborre har även naturaliserats i andra områden i världen. Den odlas som prydnadsväxt.

Referenser

  • Komarov V. L.: Flora, 1963- (eng). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2021-09-07.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - taggborre - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9