Parodia tenuicylindrica

Från Plantae
Hoppa till: navigering, sök
Parodia tenuicylindrica
(F.Ritter) D.R.Hunt 1997
Fingersydkaktus[1]
Notocactus minimus.jpg
Undergrupp Notocactus
Släkte Parodia
Tribus Notocacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Fingersydkaktus är en art i sydkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den argentinska provinsen Rio Grande do Sul. Den är solitärväxande, blir cylindrisk till formen och uppnår en höjd på 4 till 8 centimeter samt blir 2 till 3 centimeter i diameter.

Fingersydkaktusen är uppdelad i 13 till 21 åsar som i sin tur är uppdelade i vårtor eller har tvärgående fåror. Längs åsarna, på toppen av varje vårta sitter areoler som är fyllda med vit ull. Ur areolerna utvecklas raka, styva samt skarpa taggar som liknar nålar. Dessa taggar består av 2 till 4 centraltaggar som är brunröda och blir 3 till 6 millimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 10 till 15 radiärtaggar som är blekt gula och blir 3 till 4 millimeter långa. Ur areolerna på toppen av plantan utvecklas med tiden blomman. Den är citrongul och blir upp till 4,2 centimeter lång. Hypanthium och blompip är nästan helt täckt av vit ull och gula borststrån. Frukten är gröngul. Fröna är ovala, svarta och är täckta av små vårtor.[2]

Synonymer

Notocactus tenuicylindhcus F.Ritter 1970
Notocactus minimus Frič & Kreuzinger ex Buin. 1940

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - fingersydkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 555. ISBN 0-88192-498-9. Libris.