Neobuxbaumia

Från Plantae
Hoppa till: navigering, sök
Neobuxbaumia
Backeb. 1938
Neobuxbaumia polylopha
Neobuxbaumia polylopha
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Neobuxbaumia är ett släkte i familjen kaktusväxter, underfamiljen Cactoideae som har sitt naturliga habitat i östra och södra Mexiko. Släktet innehåller 8 stora, trädlika arter som kan ha grenar och blir upp till 15 meter höga. Om de har grenar så har de en välutvecklad basstam som blir upp till 30 centimeter i diameter. Stammen är styv, har grågön hud och är pelarformad. Areolerna sitter tätt och taggarna är styva eller flexibla. Blomman är liten, cylindrisk till klockformad och är öppen under natten. Den är vit eller rosa och blompipen kan vara täckt av små fjäll, borstrån eller är helt naken. Frukten är oval och har taggar. Den spricker upp vertikalt då den mognat och har ett vitt torrt fruktkött. Fröna är mörka eller ljusbruna och blanka.

Släktet beskrevs av Curt Backeberg 1938 med Pilocereus tetetzo som utgångspunkt och som gjorde N. tetetzo till typart. Det vetenskapliga namnet Neobuxbaumia fick släktet av Backeberg för att hedra Franz Buxbaum. Tillägget neo betyder ny och lades till för att det redan fanns ett mossläkte med namnet Buxbaumia.[1][2]

Arter

N. euphorbioides
N. macrocephala
N. mezcalaensis
N. polylopha
N. sanchezmejoradae
N. scoparia
N. squamulosa
N. tetetzo

Synonym

Rooksbya Backeb. 1960

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 192-193. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 476. ISBN 0-88192-498-9. Libris.