Gymnocalycium uebelmannianum

Från Plantae
Gymnocalycium uebelmannianum
Rausch 1972
Undergrupp Gymnocalycium
Släkte Gymnocalycium
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Gymnocalycium uebelmannianum är en art i klotkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den argentinska provinsen La Rioja. Den vanligtvis solitärväxande, men kan tuva sig om den skadas. Stammen är platt klotformad, har grågrön hud och blir 1 centimeter hög samt upp till 7 centimeter i diameter. Under torrperioden så drar sig stammen ner under marknivån.

G. uebelmannianum är uppdelad i 8 till 12 åsar, som i sin tur är uppdelade i knöliga vårtor med tvärgående fåror mellan dem. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum, en på varje vårta. Ur areolen utvecklas ingen centraltagg, men 5 till 7 radiärtaggar som är vitaktiga och blir 5 till 15 millimeter långa. De är tillbakaböjda, ofta vridna och en pekar nedåt. Blomman är vit med blekgul insida och blir 3,5 centimeter lång samt 3,5 centimeter i diameter. Märket är gulaktigt. Frukten är grön och 6 millimeter i diameter. Fröna är mattsvarta och cirka 1 millimeter.[1][2]

Extern länk

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 134-135. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 363. ISBN 0-88192-498-9. Libris.