Gymnocalycium schroederianum

Från Plantae
Gymnocalycium schroederianum
Osten 1941
Gymnocalycium schroederianum.jpg
Undergrupp Gymnocalycium
Släkte Gymnocalycium
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Gymnocalycium schroederianum är en art i klotkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de argentinska provinserna Buenos Aires, Corrientes och Entre Ríos, samt det uruguayanska departementet Río Negro. Den är vanligtvis solitärväxande. Stammen är platt klotformad, har mörkt grågrön hud och blir upp till 7 centimeter hög samt 14 centimeter i diameter.

G. schroederianum är uppdelad i 24 bredaåsar som är trubbiga och uppdelade i framstående breda vårtor. På varje vårta sitter en areol. Ur areolen utvecklas ingen centraltagg, men vanligtvis 7 radiärtaggar som är blekgula till en början, senare askgrå med röd bas och blir 0,4 till 1 centimeter långa. Den nedre är längst och når oftast till nästa areol och de på sidan sammanflätar med taggarna från areolerna vid sidan. Blomman är vit eller krämfärgad och blir 7 centimeter lång samt 5,5 centimeter i diameter. Den har en smal blompip som är täckt av iögonfallande, njurformade fjäll som är olivgröna med vita kanter. Frukten är avlångt päronformad, blekt grågrön och blir 2,5 centimeter lång. Fröna är mattsvarta och blir 1,2 millimeter.[1][2]

Synonymer

Gymnocalycium schroederianum ssp. bayense R.Kiesling 1987
Gymnocalycium schroederianum ssp. paudcostatum R.Kiesling 1987
Gymnocalycium hyptiacanthum ssp. paucicostatum (R.Kiesling) Papsch 2001
Gymnocalycium erolesii Neuhuber & C.A.L.Bercht 2002

Extern länk

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 133-134. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 361. ISBN 0-88192-498-9. Libris.