Gymnocalycium robustum

Från Plantae
Gymnocalycium robustum
R.Kiesling, O.Ferrari & Metzing 2002
Gymnocalycium robustum JO1028.jpg
Undergrupp Gymnocalycium
Släkte Gymnocalycium
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Gymnocalycium robustum är en art i klotkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den argentinska provinsen Córdoba. Den är vanligtvis solitärväxande. Stammen är platt klotformad, har matt grå eller grågrön hud och blir 3 till 5 centimeter hög samt 8 till 11 centimeter i diameter.

G. robustum är uppdelad i 9 till 11 åsar som är raka och blir 1,5 centimeter höga samt 2 till 3,5 centimeter breda. Åsarna är uppdelade i vårtor som åtskiljs av korslagda tvärgående fåror. På varje vårta sitter en areol. Ur areolen utvecklas 4 till 7 taggar som är vitaktiga med mörk bas och blir upp till 10 millimeter långa. De är raka eller krökta, nästan borstliknande och tillbakapressade mot stammen. Blomman är ungefär 6 centimeter lång och 6 centimeter i diameter. Blompip och hypanthium är 4,5 centimeter långt och 0,8 till 1,4 centimeter brett. Inre kronblad är vitt med rosa bas. Frukten är klubbformad, grå och blir 4 till 4,5 centimeter lång samt 1,5 till 1,8 centimeter i diameter. Fröna är runda till tunnformade, svarta och blir 1,2 millimeter långa samt 1,2 millimeter breda.[1]

Extern länk

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 133. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.