Gymnocalycium calochlorum

Från Plantae
Gymnocalycium calochlorum
(Boed.) Y.Itô 1952
Liten klotkaktus[1]
Gymnocalycium calochlorum-IMG 6622.JPG
Undergrupp Gymnocalycium
Släkte Gymnocalycium
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Liten klotkaktus är en art i klotkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 800 till 1500 meter i den argentinska provinsen Córdoba. Den är solitärväxande men kan ibland bilda tuvor. Stammen är platt klotformad, har blankt blekgrön hud och blir 4 centimeter hög samt 6 centimeter i diameter.

Liten klotkaktus är uppdelad i 9 till 11 breda åsar som är platta. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas ingen centraltagg, upp till 9 radiärtaggar som är rosa till en början men blir grå med åldern och är ungefär 9 millimeter långa. De pekar åt sidan och nedåt, är tunna, grova på ytan och sammanflätar ofta med andra taggar. Blomman är oftast ensam och blir 5 till 6 centimeter lång samt 5 till 6 centimeter i diameter. Hypanthium är kraftigt, grönt och 1 centimeter i diameter. Blompipen är täckt av rundade fjäll som är vita och blir 4 millimeter breda. Yttre kronblad är rosa med grågrön spets och blekare kanter. Inre kronblad är blekrosa med mörkare mittlinje, grårosa spets och rosa-karmosin bas. Frukten är oval och blir 6 till 12 millimeter i diameter. Fröna är mer eller mindre runda, mattsvarta och blir cirka 1 millimeter.[2][3]

Synonymer

Echinocactus calochlorus Boed. 1932
Gymnocalycium parvulum Speg. 1925
Echinocactus prolifer Backeb. 1932
Gymnocalycium proliferum (Backeb.) Backeb. 1936

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - liten klotkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.