Cylindropuntia ramosissima

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cylindropuntia ramosissima
(Engelm.) F.M.Knuth 1936
Diamantopuntia[1]
Habitat i Mojaveöknen.
Habitat i Mojaveöknen.
Undergrupp Ramosissimae
Släkte Cylindropuntia
Tribus Cylindropuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Diamantopuntia är en art i cylinderopuntiasläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i Mojave- och Sonoraöknen på höjder från 50 till 1100 meter över havet. Arten kan återfinnas i de amerikanska delstaterna Arizona, Kalifornien och Nevada, samt de mexikanska delstaterna Baja California och Sonora. Den har ett träd- till busklikt växtsätt med ett mycket tätt grenverk och blir 0,5 till 2 meter hög.[2][3]

Diamantopuntian är uppdelad i gröna segment som blir grå med tiden och blir 2 till 10 centimeter långa samt 0,4 till 1 centimeter i diameter. Segmenten sitter ordentligt fast i varandra och är uppdelade i rombformade vårtor. På vårtans övre del sitter en nästan rund areol som är fylld med gulbrun till vit ull. Den övre delen av areolen är utdragen mellan vårtorna ovanför. I areolen sitter bruna till gula glochider som blir upp till 2 millimeter långa. Ur areolerna på den översta delen av segmentet utvecklas 1 till 5 taggar, ibland inga alls, som är gulbruna, rödbruna eller mörklila men blir grå med åldern. De övre taggarna i areolen är 2,5 till 6 centimeter långa. De nedre taggarna är för det mesta tillbakaböjda och blir upp till 1 centimeter långa. Blomman är röd orangea med en rosa anstrykning och blommar i maj. Frukten är gulbrun, elliptisk och blir 1,5 till 3 centimeter lång samt 1 till 1,5 centimeter i diameter. Den är torr, taggig och liknar en kardborre då den mognat.[2][3]

Det vetenskapliga namnet ramosissima betyder anmärkningsvärt kvistrik och kommer från latinets ramousus.[4]

Synonymer

Opuntia ramosissima Engelm. 1852
Opuntia tesselata Engelm. 1856

Referenser

  1. ^ Diamantopuntia är inget officiellt namn ännu.
  2. ^ a b Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 72. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ a b Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 212. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  4. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris. 


Översättningar • Engelska: Diamond cholla