Cereus stenogonus

Från Plantae
Hoppa till: navigering, sök
Cereus stenogonus
K.Schum. 1899
Cereus Argentinensis.JPG
Undergrupp Cereus
Släkte Cereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Cereus stenogonus är en art i pelarkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 10 till 500 meter i de argentinska provinserna Chaco, Corrientes, Formosa och Misiones, i Bolivia, i de paraguayanska departementen Alto Paraguay, Caaguazú, Central, Concepción, Cordillera, Guairá, Paraguarí och Presidente Hayes, samt i Uruguay. Den har ett trädliknande växtsätt med ett fåtal eller många upprättväxande grenar och blir upp till 8 meter hög.

C. stenogonus har en cylindrisk stam med en blågrön hud som blir blekt blådaggig med tiden och blir 6 till 9 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 4 till 5 framstående åsar som är mycket tunna med djupa tvärgående fåror och blir 3 till 4 centimeter höga samt 4 till 5 millimeter tjocka. I fårorna längs åsarna sitter areoler som är 5 till 6 millimeter stora och sitter 2,5 till 4 centimeter ifrån varandra. Ur areolen utvecklas 3 till 4 koniska taggar som är tjocka eller svullna vid basen och spretar i alla riktningar. De är gula med svarta spetsar eller helt svarta och blir upp till 5 millimeter långa. Taggarna går inte att särskilja mellan central- och radiärtaggar. Blomman är rosaröd till rosa och blir 20 till 22 centimeter lång. Frukten är oval och blir upp till 10 centimeter lång samt 3,5 till 4,5 centimeter i diameter. Den är röd med rosa eller vitt fruktkött.[1][2]

Synonymer

Piptanthocereus stenogonus (K.Schum.) F.Ritter 1979
Cereus dayamii Speg. 1903
Piptanthocereus dayamii (Speg.) F.Ritter 1980

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.