Ariocarpus scaphirostris

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ariocarpus scaphirostris
Boed. 1930
Stävmyrkottskaktus[1]
Ariocarpus scaphirostris 1.jpg
Släkte Ariocarpus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Stävmyrkottskaktus är en art i myrkottskaktussläktet och familjen kaktusväxter, och har sin naturliga växtplats i den mexikanska delstaten Nuevo León.[2]

Stävmyrkottskaktusen är väldigt liten, ensamväxande med kraftig pålrot och det är endast de bladlika utväxterna som sticker upp ur jorden där de växer i det vilda. De synliga delarna är mörkgröna till bruna och de blir från 4 till 9 centimeter i diameter som fullvuxna. Utväxterna skiljer sig mycket mellan individer i olika bestånd, men de är mer eller mindre trekantiga i sitt tvärsnitt. De är även dubbelt så långa, runt 5 centimeter, som de är breda vid basen och mer eller mindre spetsiga i änden. Ibland kan man återfinna tydliga areoler ute i spetsen eller nära spetsen på utväxterna och mellan utväxterna bildas även ett grått ull. De lilarosa blommorna utvecklas i centrum av plantan och blir upp till 4 centimeter i diameter då de blommar under senhösten.

Det vetenskapliga namnet scapharostrus är sammansatt av latinets scapha som betyder stäv och rostrum som betyder utstickande nos.[3] Namnet syftar på de stävformade utväxterna. På dess växtplatser kallas de Nuevo Leon Living Rock Cactus, Orejas De Conejo eller Orejitas.

Synonymer

Ariocarpus scapharostrus Boed. 1930
Ariocarpus scapharostrus var. swobodae Halda, Horácek & Panar. 1998
Ariocarpus scaphirostris var. swobodae Halda, Horácek & Panar. 1998

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - stävmyrkottskaktus - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 112. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris.