Ariocarpus fissuratus

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ariocarpus fissuratus
(Engelm.) K.Schum. 1894
Rynkig myrkottskaktus[1]
Ariocarpus fissuratus-IMG 4228.jpg
Släkte Ariocarpus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Rynkig myrkottskaktus är en art i myrkottskaktussläktet och familjen kaktusväxter, och har sin naturliga växtplats i de mexikanska regionerna Coahuila, Chihuahua, Durango och den amerikanska delstaten Texas.[2]

Rynkig myrkottskaktus sticker knappt upp ovan jord då den växer i det vilda, vilket innebär att plantan övervägande befinner sig under jordytan. Den delen som sticker upp är grågrön till färgen men blir gulaktig med åldern. De blir från 5 till 15 centimeter i diameter. Utväxterna som är själva plantan sitter tätt och är platta till något konvexa på ovansidan. De är även rundade i spetsen och ovansidan av dem är fårad och får den att se rynkig ut. Utväxterna blir 1 till 2 centimeter långa och 1,5 till 2,5 centimeter breda. Areolerna sitter på ovansidan av utväxterna, är ullfyllda och bildar en mittsträng längs hela utväxten.

Blommorna utvecklas i unga areoler i centrum av plantan och slår ut under senhösten. De är rosalila och blir från 2,5 till 4,5 centimeter i diameter. Den efterföljande frukten syns aldrig då den är gömd i ullen.

Det vetenskapliga namnet fissuratus kommer från latinets fissura och betyder klyfta, springa eller kluven.[3] Vid en snabb anblick ser delar av plantan ut som sprucken lera. Det svenska namnet bygger på samma observation, men snarare då rynkig i stället för sprucken. Lokalt från dess växtplatser har den bland annat fått namnen Chaute, Chautle, False Peyote, Living Rock, Peyote Cinarron, Star Rock, Sunami och Waname.

Synonymer

Mammillaria fissurata Engelm. 1856
Anhalonium fissuratum (Engelm.) Engelm. 1859
Roseocactus fissuratus (Engel­m.) A.Berger 1925
Anhalonium engelmannii Lem. 1868
Ariocarpus lloydii Rose 1911
Roseocactus lloydii (Rose) A.Berger 1925
Ariocarpus fissuratus var. lloydii (Rose) W.T.Marshall 1941
Roseocactus intermedius Backeb. & Kilian 1960

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - rynkig myrkottskaktus - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 110-111. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris.