Acharagma

Från Plantae
Hoppa till: navigering, sök
Acharagma
(N.P.Taylor) Glass 1998
Narrescobariasläktet [1]
Acharagma roseanum
Acharagma roseanum
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Narrescobariasläktet är ett släkte i familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de mexikanska delstaterna Coahuila och Nuevo León. Det består endast av tre klotformade och mycket tättaggiga arter.

Arter i detta släkte har länge förbryllat botaniker för de har inte passat in i något släkte de placerats i. 1970 placerade Charles Glass och Robert Foster A. roseanum i släktet Gymnocactus. Två år senare beskrivs ytterligare en art som Gymnocactus aguirreanus. Anderson och Ralston konstaterade dock att ingen av dem passade in i släktet Gymnocactus. Gymnocactus slås sedemera ihop med Turbinicarpus. Nigel Taylor ansåg att dessa arter var så särpräglade så de borde få ett eget släkte. 1998 flyttade Glass arterna till ett eget släkte med A. roseanum som typart.[2][3]

Det vetenskapliga namnet Acharagma betyder ej spårförsedd och refererar till att den insjunkna areolen har inga utstickande fåror på vårtan.

Arter

A. aguirreanum - narrescobaria
A. roseanum - tuvad narrescobaria
A. roseanum ssp. galeanense

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - narrescobariasläktet
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 108. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 26. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.