Acanthocereus rosei

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Acanthocereus rosei
(J.G.Ortega) Lodé 2013
Släkte Acanthocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: sårbar
Status iucn3.1 VU.svg

Acanthocereus rosei är en art i snårpelarkaktussläktet och familjen kaktusväxter med utbredningsområde i Sinaloa i nordvästra Mexiko och Jalisco i sydvästra Mexiko. Arten är bedömd som sårbar och är upptagen på den internationella rödlistan.

Acanthocereus rosei är mer eller mindre upprättväxande med grenar som kröker sig nedåt och blir upp till 2 meter hög. Roten är köttig, smutsgul, har knölar och blir 8 till 10 centimeter i diameter.

Stammen är grön, mörk under varje areol och har många små vita prickar. Den blir 30 till 80 centimeter lång och 1 till 1,5 centimeter i diameter. Den är uppdelad i 4 till 5 åsar då den är ung och är nästan rund då den är vuxen. Längs åsarna sitter areoler relativt glest. Ur areolen utvecklas 1 till 2 taggar som blir 8 till 9 med tiden eller kan ibland saknas helt. Taggarna är gula, tunna och pekar nedåt.

Blomman är vit och blir upp till 10 centimeter i diameter. De yttre kronbladen är brunaktiga med en rosa anstrykning. Hypanthium har vårtor samt vit ull och taggar. Frukten är oval och blir upp till 3 centimeter lång.

Synonymer

Peniocereus rosei J.G.Ortega 1926

Referenser