Acanthocereus hesperius

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Acanthocereus hesperius
D.R.Hunt 2016
Släkte Acanthocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: akut hotad
Status iucn3.1 CR.svg

Acanthocereus hesperius är en art i snårpelarkaktussläktet och familjen kaktusväxter med utbredningsområde nära kusten i Oaxaca i sydvästra Mexiko. Arten är bedömd som akut hotad och är upptagen på den internationella rödlistan.

Acanthocereus hesperius har ett buskliknande växtsätt, bildar snår och har ett öppet grenverk. Roten är köttig, morotsliknande, ljust gulbrun och blir 30 till 50 centimeter lång samt 10 till 15 centimeter i diameter.

Stammen förändras med åldern. En gammal stam är rak eller krökt, mörkgrön och blir 12 till 50 centimeter lång samt 3 till 3,5 centimeter i diameter. En ung stam är slät och blir upp till 1 centimeter i diameter. En gammal stam är uppdelad i 6 till 7 åsar och en ung upp till 10 åsar som ibland bildar små vårtor. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas gulvita centraltaggar. På en gammal stam finns 1 till 3 centraltaggar med svullen bas som blir 0,3 till 0,6 centimeter långa. På en ung stam finns 1 centraltagg som blir upp till 0,4 centimeter lång. Radiärtaggarna är gulvita till bruna. På en gammal stam blir de 8 till 10 stycken som är 0,2 till 0,8 centimeter långa. På en ung stam finns 5 radiärtaggar som blir 0,2 till 0,3 centimeter långa.

Blomman är vit, trattformad och blir 7 till 8 centimeter lång. Hypanthium bär framträdande vårtor och areoler fyllda med brunaktig ull och ett fåtal taggar. Frukten är oval och blir 3,5 centimeter lång.

Synonymer

Peniocereus occidentalis Bravo 1963

Referenser