Acanthocereus cuixmalensis

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Acanthocereus cuixmalensis
(Sánchez-Mej.) Lodé 2013
Peniocereus cuixmalensis 02 SSZ.jpg
Släkte Acanthocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: sårbar
Status iucn3.1 VU.svg

Acanthocereus cuixmalensis är en art i snårpelarkaktussläktet och familjen kaktusväxter. Utbredningsområdet är i Colima, Guerrero, Jalisco och Michoacán de Ocampo i sydvästra Mexiko. Arten är bedömd som sårbar och är upptagen på den internationella rödlistan.

Acanthocereus cuixmalensis har vanligtvis ett upprättväxande växtsätt med några få eller inga grenar och grenar sig strax ovanför marken. Roten liknar en rova, ibland en gaffel och blir 25 till 35 centimeter lång samt 10 till 12 centimeter i diameter. Den är brun till blekgul.

Stammen är utdragen, fyrkantig i tvärsnitt och blir 80 till 220 centimeter lång samt 2,5 till 3,5 centimeter i diameter. Den är ljusgrön med vitaktiga prickar och uppdelad i 4 vågiga åsar. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum och relativt glest. Ur areolen utvecklas tjocka och kraftiga taggar som är svullna vid basen. De är rödaktiga då de är unga men blir hornfärgade med åldern. Taggarna består av 1 centraltagg och 6 till 7 radiärtaggar. Centraltaggen blir 1 till 1,5 centimeter lång. Radiärtaggarna är styva, sitter som en ring runt centraltaggen och blir 1 till 2 centimeter långa.

Blomman är vit, trattformad och öppen under natten. Den doftar gott och blir 9 till 11 centimeter lång. Frukten är oval, röd och har saftigt, rött fruktkött. Den blir 5 till 6 centimeter lång och 3,5 till 4 centimeter i diameter.

Artepitetet cuixmalensis har arten fått från den plats där typarten samlades in av Hernándo Sánchez-Mejorada i november 1969. Typarten samlades in på en kulle nära havet vid Rancho de Cuixmala i Jalisco.

Synonymer

Peniocereus cuixmalensis Sánchez-Mej. 1973

Referenser


Översättningar • Spanska: Pitahaya de Aguas