Tussilago farfara

Från Plantae
Tussilago farfara
L. 1753
Hästhov
Tussilago farfara-IMG 5999.JPG
Släkte Tussilago
Tribus Senecioneae
Underfamilj Asteroideae
Familj Asteraceae
Ordning Asterales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Hästhov eller tussilago är den enda arten i hästhovssläktet i familjen asterväxter. Den blommar mycket tidigt på våren, i kallare klimat redan vid tjällossningen. Den växer vid skogsbryn, i grusiga backar och dikeskanter där blommorna lyser som små solar. Utbredningsområdet är i Europa, Asien samt i norra Afrika.

Detta är en asterväxt och blomman består då av många små blommor, en så kallad korgblomma. Det är endast mittblommorna som bjuder på nektar och det är även dessa blommor som alstrar pollen, alltså är hanblommor. Kantblommorna är däremot honblommor och sätter frukt. Först fram på sommaren utvecklar sig växtens örtblad. Det är rosetter av rundat hjärtlika, undertill gråulliga blad. Att hästhoven blommar så tidigt beror på att de blombärande skotten utvecklas efter bladen på högsommaren och sedan övervintrar.

I Sverige brukar inte vetenskapliga namn vara allmänt kända, men det är mycket vanligt att hästhovens släktnamn Tussilago används som namn för just denna art.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2021-07-16.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - hästhov