Pilosocereus pusillibaccatus

Från Plantae
Pilosocereus pusillibaccatus
P.J.Braun & Esteves 1986
Släkte Pilosocereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Pilosocereus pusillibaccatus är en art i vaddkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder runt 500 meter i de brasilianska delstaterna Goiás, Maranhão, Piauí och Tocantins. Den har ett busklikt växtsätt, blir bara en lågväxande samt tuvbildande buske och blir 0,8 till 1,3 meter hög.

P. pusillibaccatus har en stam som blir upp till 4,5 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 9 till 11 åsar. Längs åsarna sitter areoler som är upp till 3 millimeter i diameter och de sitter 4 till 5 millimeter ifrån varandra. Ur areolen utvecklas taggar som är ljusgula till rödbruna men blir grå med åldern. Taggarna består av 6 till 8 centraltaggar som blir upp till 5 centimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 12 till 19 radiärtaggar som blir upp till 1,5 centimeter långa. Blomman är trattformad och blir upp till 5 centimeter lång samt 3,8 centimeter i diameter. Hypanthium är grönt och de yttre kronbladen vita. Frukten är klotformad, röd och blir upp till 1,9 centimeter i diameter. Fruktköttet är blekrött. Fröna blir upp till 1,4 millimeter.[1]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.