Pilosocereus magnificus

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pilosocereus magnificus
(Buin. & Brederoo) F.Ritter 1979
Pilosocereus magnificus (Buining & Brederoo) F.Ritter.jpg
Släkte Pilosocereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: starkt hotad
Status iucn3.1 EN.svg

Pilosocereus magnificus är en art i vaddkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 250 till 800 meter i den brasilianska delstaten Minas Gerais. Den har ett busk- till trädlikt växtsätt, kan ha en tydlig basstam och blir 1,5 till 5 meter hög.

P. magnificus har en stam som är upprättväxande, lätt träig och blir 4 till 7,5 centimeter i diameter. Huden är blekblå, vaxig och slät. Stammen är uppdelad i 5 till 12 åsar som har tvärgående fåror som endast är synliga nära toppen. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas borstlika taggar som är transparent gyllengula till bruna. Taggarna består av 8 centraltaggar som blir upp till 15 millimeter långa och pekar rakt ut. Runt centraltaggarna sitter cirka 16 radiärtaggar som blir upp till 10 millimeter långa och pekar uppåt. Den fertila delen av stammen skiljer sig bara något från övriga delar. Blombärande areoler utvecklas slumpvis på stammen i grupper om tre till sex och vanligtvis på mitten eller den nedre delen av stammen. Areolerna har har då oftast extra vitt hår. Blomknoppen är trubbig. Blomman är smal men utsvängd och blir upp till 6 centimeter lång samt 2,3 centimeter i diameter. Frukten är platt klotformad och blir 2,5 till 3 centimeter i diameter. Den spricker upp när den mognat och har ett magentafärgat fruktkött.[1][2]

P. magnificus anses vara starkt hotad och är upptagen på rödlistan.[3]

Synonym

Pseudopilocereus magnificus Buin. & Brederoo 1972

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Zappi, D. & Taylor, N.P. 2013. Pilosocereus magnificus. In: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 30 January 2014.