Pereskia sacharosa

Från Plantae
Pereskia sacharosa
Griseb. 1879
Rosenträdkaktus[1]
Pereskiasacharosa.jpg
Släkte Pereskia
Underfamilj Pereskioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Rosenträdkaktus är en art i trädkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder upp till 1500 meter i de argentinska provinserna Chaco, Formosa, Jujuy och Salta, de bolivianska departementen Chuquisaca, Cochabamba, Santa Cruz och Tarija, de brasilianska delstaterna Mato Grosso och Mato Grosso do Sul, samt i Paraguay. Den har ett busk- till trädliknande och blir upp till 7 meter hög.

Rosenträdkaktusen har ofta kvistar som växer i ett sicksack mönster och blir 5 till 7 millimeter i diameter. Bladen varierar mycket till form och storlek, men är vanligtvis omvänt äggrunda, ofta vikta längs mittnerven och blir 3 till 12 centimeter långa samt 2 till 7 centimeter breda. Det finns bladskaft. Bladen har ett fjädernervigt mönster med en framträdande mittnerv på undersidan och 4 till 6 sidonerver. Längs grenar, kvistar och basstam sitter areoler. Ur areoler på kvistar utvecklas 0 till 5 mycket kraftiga taggar som sitter samlade eller spretar och blir 1 till 4 centimeter långa. Ur areoler på basstammen utvecklas upp till 25 taggar som blir 3 till 5 centimeter långa. Blomman utvecklas i änden på en kvist och sitter ensam eller i samlingar med mellan två och fyra andra. Den har en rosa nyans och blir 3 till 7 centimeter i diameter. Frukten är rund till päronformad, köttig och grön till gulaktig. Den blir 4 till 5 centimeter lång samt 4 till 5 centimeter i diameter.[2][3]

Synonymer

Rhodocactus sacharosa (Griseb.) Backeb. 1966
Pereskia moorei Britton & Rose 1919
Pereskia saipinensis Cárdenas 1964
Rhodocactus saipinensis (Cárdenas) Backeb. 1966
Pereskia sparsiflora F.Ritter 1980

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - rosenträdkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.