Pereskia aculeata

Från Plantae
Pereskia aculeata
Mill. 1768
Trädkaktus[1]
Pereskia aculeata8.jpg
Släkte Pereskia
Underfamilj Pereskioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Trädkaktus är en art i trädkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 1200 meter i den amerikanska delstaten Florida, i Argentina, de brasilianska delstaterna Alagoas, Bahia, Ceará, Espírito Santo, Maranhão, Minas Gerais och Sergipe, i Dominica, Franska Guyana, Guyana, Haiti, Kuba, Nederländska Antillerna, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Trinidad & Tobago och Venezuela. Den har ett träd- till busklikt växtsätt och blir 3 till 10 meter hög.

Trädkaktusen har grenar som är gråbruna, har fåror likt sprickor i barken och blir 2 till 3 centimeter i diameter. Bladen varierer i storlek och form, från lansformade, avlånga till ovala. De blir 4,5 till 11 centimeter långa och 1,5 till 5 centimeter breda. Bladen sitter i par och bladskaften är korta. Mittnerv på bladen är framträdande och det finna 4 till 7 sidonerver. Längs grenarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas taggar som förändras med tiden både till antal och form. Det finns alltid 1 till 3 primärtaggar som är tillbakaböjda och klolika. De sitter oftast i par, blir 4 till 8 millimeter långa och är något platta. Sekundärtaggar utvecklas ur äldre areoler och kan vara upp till 25 stycken. De är raka, spretar och blir 10 till 35 millimeter långa. Blomman utvecklas i änden av en gren eller på sidan av den och är vitaktig till ljusrosa. Den doftar gott och blir 2,5 till 5 centimeter i diameter. Det kan sitta upp till 70 blommor på en gren. Frukten är klotformad, har taggar, men blir helt slät då den mognat. Den är köttig, gul till orange och blir 1,5 till 2,5 centimeter i diameter. Frukten är ätbar och har ofta samlats in av lokalbefolkningen.[2][3]

Synonymer

Cactus pereskia L. 1753
Pereskia pereskia (L.) H.Karst. 1882, nom. illeg.

Historiska svenska namn

lövkaktus

Se även

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - trädkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Barbados gooseberry