Opuntia microdasys

Från Plantae
Opuntia microdasys
(Lehm.) Pfeiff. 1837
Guldopuntia[1]
Opuntia microdasys.JPG
Släkte Opuntia
Tribus Opuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Guldopuntia är en art i opuntiasläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i de mexikanska delstaterna Coahuila, Hidalgo, Jalisco, Nuevo León, Querétaro Arteaga, San Luis Potosí, Tamaulipas och Zacatecas. Den har ett busklikt växtsätt med många grenar som bildar låga tuvor och blir upp till 1 meter hög.

Guldopuntian är uppdelad i blekgröna, sammetsmatta segment som är ovala till runda och blir 6 till 15 centimeter långa samt 6 till 12 centimeter breda. Längs segmenten sitter stora, framstående areoler som är runda och sitter relativt tätt. I areolen sitter ett stort antal glochider som är gyllengula eller vita. Vanligtvis finns det inga taggar men mycket sällan en tagg. Blomman är gul och blir 4 centimeter lång samt 4 centimeter i diameter. Yttre kronbladen har ibland en röd anstrykning. Frukten är rund och blir upp till 3 centimeter i diameter. Den är mörkröd då den mognat och har tätt sittande areoler fyllda med glochider.[2][3]

Synonymer

Cactus microdasys Lehm. 1827
Opuntia macrocalyx Griffiths 1908

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - guldopuntia
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 508. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 206. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 


Översättningar • Spanska: Nopal cegador