Opuntia fuliginosa

Från Plantae
Opuntia fuliginosa
Griffiths 1908
Opuntia fuliginosa 1c.JPG
Släkte Opuntia
Tribus Opuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Opuntia fuliginosa är en art i opuntiasläktet och familjen kaktusväxter som har sin naturliga utbredning i de mexikanska delstaterna Colima, Jalisco och Michoacán de Ocampo. Den har ett trädlikt växtsätt, med en tydligt och träig basstam och blir totalt upp till 4 meter hög.

O. fuliginosa har grenar som är uppdelade i runda till avlånga segment som har blankt gulgrön hud och blir upp till 30 centimeter långa. Längs segmenten finns elliptiska areoler som är grå och sitter 3 till 4 centimeter ifrån varandra. På ny tillväxt finns det sylformade löv, i areolerna, som är 8 till 12 millimeter långa. I areolen finns gulaktiga till mörka glochider som blir upp till 10 millimeter långa. Ur areolen utvecklas även upp till 6 taggar som är benfärgade, brunaktiga eller grå och blir upp till 4 centimeter långa. De nedre är är krökta, medan de i mitten är ofta platta och vridna. Blomman är gul men blir röd med åldern och är 5 till 6 centimeter lång samt 4 centimeter i diameter. Frukten är päronformad till avlång och blir 3 till 4 centimeter lång. Den är röd och har många glochider. Fröna är 5 millimeter stora.[1][2]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 203. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 499. ISBN 0-88192-498-9. Libris.