Opuntia curassavica

Från Plantae
Opuntia curassavica
(L.) Mill. 1768
Illustration[1]
Illustration[1]
Släkte Opuntia
Tribus Opuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Opuntia curassavica är en art i opuntiasläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i Colombia, Nederländska Antillerna, Små Antillerna och Venezuela. Den har ett busklikt växtsätt med grenar som kryper eller till och med hänger och täcker ett stort område.

O. curassavica är uppdelad i ovala till avlånga segment som har ljusgrön hud och blir 2 till 5 centimeter långa. De är något platta och lossnar lätt. Längs segmenten sitter areoler med jämna mellanrum. På ny tillväxt finns små sylformade löv i areolerna som tidigt faller av. I areolerna finns inga glochider till en början utan de utvecklas senare. Ur areolen utvecklas även 4 taggar, eller fler, som är blekgula till en början men bleknar till vitt med tiden. De är nållika och blir upp till 2,5 centimeter långa. Blomman är gul med en röd anstrykning och blir 5 centimeter i diameter.[2][3]

Synonym

Cactus curassavicus L. 1753

Referenser

  1. ^ Pfeiffer, Ludwig: Abbildung und Beschreibung blühender Cacteen, Theodor Fischer, Cassel 1843-1850 (ger). Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 201. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 493. ISBN 0-88192-498-9. Libris.