Opuntia aciculata

Från Plantae
Opuntia aciculata
Griffiths 1916
Lightmatter cactus.jpg
Släkte Opuntia
Tribus Opuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Opuntia aciculata är en art i opuntiasläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i den amerikanska delstaten Texas samt de närliggande mexikanska delstaterna Nuevo León och Tamaulipas.[1]

O. aciculata har ett buskliknande växtsätt med nästan krypande grenar. Den blir upp till 1 meter hög och 3 meter vid eller mer. Segmenten är ovala med rundade kanter och har en intensivt mörkgrön färg. Segmenten blir från 12 till 20 centimeter långa. Bladen på de nybildade skotten är sylformade. Det är glest mellan de runda areolerna. Glochiderna är mörkröda och det sitter många i varje areol. De blir 3 till 12 millimeter långa. Det kan finnas 1 till 3 taggar i areolerna men vanligt finns ingen alls. Om det finns taggar så brukar de sitta på segmentens utkanter. De är nållika, gulaktiga med mörkare bas och blir 3 till 5,5 centimeter långa. Blommorna är gula och blir 8 till 10 centimeter i diameter. Frukten är oval till päronformad och mörkt lilafärgad.

Det vetenskapliga namnet aciculata kommer från latinets acicula som betyder liten nål.[2]

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 485-486. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  2. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris. 


Översättningar • Engelska: Chenille prickly pear