Mammillaria cerralboa

Från Plantae
Mammillaria cerralboa
(Britton & Rose) Orcutt 1926
Foto: Tony Roberts
Foto: Tony Roberts
Undergrupp Chilita
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Mammillaria cerralboa är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den mexikanska delstaten Baja California Sur. Den är vanligtvis solitärväxande men kan ibland bilda tuvor. Stammen är smal, cylindrisk och blir upp till 20 centimeter hög samt 3 till 4 centimeter i diameter.

M. cerralboa är uppdelad i gulgröna, koniska vårtor som är fasta, har korta borststrån mellan dem, men ingen vit sav i sig. På vårtorna sitter 1 centraltagg som är gulaktig och blir 10 till 20 millimeter lång. Den är styv och kan ibland avslutas med en krok. Runt centraltaggen sitter cirka 10 raka radiärtaggar som är gula och blir upp till 20 millimeter långa. Mellan vårtorna nära toppen av stammen utvecklas blomman. Den är trattformad, vit med brunrosa mittlinje på kronbladen och blir upp till 20 millimeter lång samt upp till 20 millimeter i diameter. Frukten är klubbformad och grönaktig till rödlila. Fröna är svarta.[1][2]

Synonymer

Neomammillaria cerralboa Britton & Rose 1923
Mammillaria armillata ssp. cerralboa (Britton & Rose) D.R.Hunt 1997

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 411. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 152. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.