Lithops fulviceps

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lithops fulviceps
(N.E.Br.) N.E.Br. 1922
Gulvitt stenblad
Lithops fulviceps yellow.jpg
Släkte Lithops
Tribus Ruschieae
Underfamilj Ruschioideae
Familj Aizoaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Gulvitt stenblad är en art i stenbladssläktet och familjen isörtsväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i den sydafrikanska Norra Kapprovinsen och i den namibiska regionen Karas. Den är en geofyt och sticker knappt upp ovanför markytan i sitt habitat, men blir upp till 25 millimeter lång och 15 millimeter bred vid bladdelningen. Gulvitt stenblad bildar tuvor på upp till fyra plantor, men sällan mer än två.

Gulvitt stenblad har en svullen topp utan fönster och har en mycket tunn fåra vid bladdelningen. Arten kännetecknas av de runda mörkgröna prickarna som blir upp till 0,5 millimeter i diameter. Prickarna är något upphöjda, vilket gör att ytan känns grov att vidröra. Huden på toppen är rödaktig till ockrabrun, rosa och ibland matt grönaktig. Bland de gröna prickarna finns det ofta flera tunna röda linjer och prickar. Blomman är gul och blir upp till 35 millimeter i diameter. Frökapseln är indelad i 4 till 6 kammare, vanligtvis 5 och fröna tillhör frögrupp 3.

Typen samlades in av professor Pearson nära orten Grunau Farm, South Narudas på 1300 meters höjd i det namibiska Great Karas mountains. Det vetenskapliga namnet fulviceps kommer från latinets fulvus som betyder gulbrunt eller brungul och ceps som betyder huvud. Beskriver färgen på plantans topp.

Form eller kultivar

Lithops fulviceps f. aurea har sitt ursprung från odlingar i antingen USA eller Japan. Den har gulgrön till krämblågrön hud och vit blomma. De upphöjda prickarna är mörkt gråaktiga eller blågröna.

Synonymer

Lithops fulviceps f. aurea Y.Shimada 1977
Lithops fulviceps var. lactinea D.T.Cole 1973
Lithops fulviceps var. laevigata D.T.Cole 2006
Lithops lydiae L.Bolus ex H.Jacobsen 1935
Mesembryanthemum fulviceps N.E.Br. 1914
Mesembryanthemum ortendahlii Dinter 1928

Referenser