Schlumbergera

Från Plantae
(Omdirigerad från Julkaktussläktet)
Schlumbergera
Lem. 1858
Julkaktussläktet[1]
S. truncata
S. truncata
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 
Utbredningsområde

Julkaktussläktet tillhör familjen kaktusväxter och innehåller 6 arter som har sitt naturliga utbredningsområde i sydöstra Brasilien. De har ett buskliknande växtsätt, grenar sig mycket och är epifyter eller litofyter.

Arter i julkaktussläktet har en stam som är uppdelad i segment. Segmenten är platta, hoptryckta, har två vingar, sällan tre. De kan även vara runda i tvärsnitt och avlånga till ovala. Det sitter areoler i änden av segmentet och längs sidan eller arrangerade i ett spiralmönster över hela ytan. Ur areolen utvecklas korta, borstliknande taggar eller inga alls. Blomman utvecklas i änden av ett segment och är radiärsymmetrisk eller zygomorf. Färgen på blomman varierar från lila, rosa, röd, orange, gul till vit. Blompipen har kronbladsliknande fjäll. Ståndarna bildar ett rör runt pistillen. Frukten är bärliknande, har åsar eller är helt rund i tvärsnitt. Blomrester sitter kvar på frukten. Fröna är ovala till njurformade och blankt bruna till svarta. De är släta eller har mycket små gropar och blir upp till 1 millimeter långa samt 1 millimeter i diameter.[2][3][4]

Arter

S. ×buckleyi - julkaktus
S. kautskyi
S. microsphaerica
S. opuntioides
S. orssichiana
S. russelliana
S. truncata - novemberkaktus

Systematik

Det vetenskapliga namnet Schlumbergera fick släktet av Lemaire för att hedra Frédéric Schlumberger (1823 - 1893), en fransk samlare av kaktusar vid Château des Anthieux, nära Rouen, en djupt engagerad trädgårdsbotaniker. Charles Lemaire beskrev släktet 1858 med Schlumbergera epiphylloides som typart. Det namnet är en ogiltig namngivning av Epiphyllum russellianum och arten S. russelliana räknas nu som typart.

Synonymer

Epiphyllum Pfeiff. 1837, inte Haw. 1812 → Epiphyllum
Zygocactus K.Schum. 1890
Epiphyllanthus A.Berger 1905

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - julkaktussläktet
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  4. ^ Taylor, Nigel P.; Zappi Daniela C.: Cacti of Eastern Brazil, The Royal Botanic Gardens, Kew, Richmond 2004 (eng). ISBN 1842460560.