Gymnocalycium anisitsii

Från Plantae
Gymnocalycium anisitsii
(K.Schum.) Britton & Rose 1922
Vit klotkaktus[1]
Illustration[2]
Illustration[2]
Undergrupp Muscoseminium
Släkte Gymnocalycium
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Vit klotkaktus är en art i klotkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i det bolivianska departementet Santa Cruz, den brasilianska delstaten Mato Grosso do Sul, samt det paraguayanska departementet Concepción. Den har en stam som är klotformad till en början men blir kort cylindrisk med tiden. Den har en bladgrön hud som blir lite röd då den utsätts för stark sol och blir 5,5 till 8 centimeter hög samt 7,5 till 10 centimeter i diameter.

Vit klotkaktus är uppdelad i 8 till 11 skarpa åsar som är uppdelade i tydliga vårtor. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas 5 till 9 taggar som vanligtvis består av endast radiärtaggar och blir ungefär 2,5 centimeter långa. De är nästan vita med mörka spetsar och tunnas samt något vinklade. Blomman är trattformad och blir 4 centimeter lång samt 4 centimeter i diameter. Oftast utvecklas många blommor samtidigt. Yttre kronbladen har en grön nyans med rödaktiga kanter. Inre kronbladen är vita. Frukten är röd och blir 2,5 centimeter lång samt 1 centimeter i diameter. Fröna är lätt ovala, blekbruna och blir 1 millimeter.[3][4]

Underarter

G. anisitsii ssp. anisitsii

Underart anisitsii beskrivs som huvudarten och har sitt habitat i Concepción samt Mato Grosso do Sul.

G. anisitsii ssp. damsii (K.Schum.) G.J.Charles 2005

Underart damsii är solitärväxande och har en platt klotformad stam. Den är uppdelad i 10 åsar som är uppdelade i vårtor som är åtskilda av tvärgående fåror. Längs åsarna sitter 0 centraltaggar, men upp till 8 radiärtaggar. Blomman är vit med en rosa nyans. Frukten är röd. Underarten har sitt habitat i Santa Cruz.

Synonymer

Echinocactus anisitsii K.Schum. 1900
Echinocactus damsii K.Schum. 1903
Gymnocalycium damsii (K.Schum.) Britton & Rose 1922
Gymnocalycium damsii var. rotundulum Backeb. 1963
Gymnocalycium griseopallidum Backeb. 1966, nom. inval.
Gymnocalycium damsii var. multiproliferum P.J.Braun 1991
Gymnocalycium anisitsii ssp. multiproliferum (P.J.Braun) P.J.Braun & Esteves 1995

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - vit klotkaktus
  2. ^ Schumann Karl, Gürke Max: Blühende Kakteen = (Iconographia Cactacearum). Bd 1, J. Neumann, Neudamm 1900-1905 (ger). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  4. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.