Filipendula vulgaris

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Filipendula vulgaris
Moench 1794
Brudbröd
Brudbröd Filipendula vulgaris.jpg
Släkte Filipendula
Familj Rosaceae
Ordning Rosales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Brudbröd är en flerårig art i älggrässläktet i familjen rosväxter.

Brudbröd blir mellan 20 och 50 centimeter hög. Rötterna är starka och sega och har tjocka, kulformiga, något köttiga knölar. I dessa magasineras vatten för torra perioder. Mot hösten blir de mjukare och det sägs att de har använts i maträtter. Bladen består av upp till 40 småblad som är tandade. Den har vita blommor i samlingar och blommar från maj till juli.

Utbredningsområdet är i Europa, norra Afrika, Makaronesien, Sibirien, ryska Fjärran östern, Centralasien, Kaukasus och västra Asien. I Sverige finns den i södra delen av landet och norrut ungefär till Dalarna och Hälsingland. Den växer på torra, öppna, soliga platser, till exempel ängsbackar och vägslänter. Brudbröd används ibland som trädgårdsväxt och det finns några namnsorter.

Synonymer

  • Filipendula hexapetala

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-09-24.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - brudbröd - https://skud.slu.se/nav/taxa