Ferocactus santa-maria

Från Plantae
Ferocactus santa-maria
Britton & Rose 1922
Ferocactus santamaria (villa Hanbury, Italy).jpg
Släkte Ferocactus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Ferocactus santa-maria är en art i djävulstungesläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde längs Santa Mariaviken i den mexikanska delstaten Baja California Sur. Den är vanligtvis solitärväxande.

F. santa-maria har en stam som är cylindrisk och blir upp till 70 centimeter hög samt 25 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i cirka 13 åsar som är raka, trubbig och har en antydan av att vara uppdelade i vårtor. Ur areolen utvecklas 4 centraltaggar och cirka 15 radiärtaggar. Centraltaggarna är vanligtvis raka, grå, har tvärgående band och blir upp till 4,5 centimeter långa. Den nedre är längst, är platt i tvärsnitt och krökt i spetsen. Radiärtaggarna är borstliknande, ljusa och spretar åt sidorna. De nedre liknar centraltaggarna och några har nektariekörtlar. Blomman är trattformad, gul och blir upp till 6 centimeter lång samt 7 centimeter i diameter. Frukten är köttig, gul och blir upp till 5 centimeter lång samt 3,5 centimeter i diameter.[1][2]

Synonymer

Ferocactus townsendianus var. santa-maria (Britton & Rose) G.E.Linds. 1955
Ferocactus peninsulae var. santa-maria (Britton & Rose) N.P.Taylor 1984

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.